ludo i brzo

12 Jan, 2009

Meteori

— Autor oliva @ 10:10
Manastirsko naselje Meteori je smešteno na ogromnim i strmoglavim stenama koje se naglo uzdižu na severozapadnom delu Tesalijske ravnice. Neobično raznolik pejzaž, kakvih ima malo gde na svetu, izaziva kod putnika mešavinu strahopoštovanja i zadivljenosti.

Sveštenska zajednica na ovim stenama je jedinstvena u svetu. Poreklo ovih stena proučavali su mnogi grčki i svetski geolozi i naučnici ali je zaključak nemačkog geologa Al Filipsona najverovatniji. On smatra da je ovaj kolosalni kompleks stena izašao na površinu iz delta regije ogromne reke koja je tekla hiljadama godina u tesan ali dubok deo mora koje je tada obuhvatalo sve što je danas Tesalijska regija.Ovde su mnogi pustinjaci odlučili da se nastane, na vrhovima lebdećih stena, tražeći da žive bliže bogu, posvećujući sebe molitvi i duhovnom razmišljanju. Oni su živeli u pećinama i pukotinama u fasadi stena.Kaluđer Atanasije, uznemiren napadima gusara na Svetu Goru, došao je na Meteore 1334 godine u pratnji ispovednika Oca Grigorija. Nastanili su se na Stub Stagijski i ostali tu deset godina.Atanasije Meteorski je 1344 godine okupio oko sebe četrnaest kaluđera i iz susedstva i sa njima započeo podizanje prve od zgrada koja je kasnije postala čuveni manastir Veliki Meteoron.Posle smrti Stefana Dušana i Preliuma, Simeun se proglasio kraljem i carem. Bio je veoma pobožan i uveliko je pomagao manastire Meteora. Nakon Simenuove smrti, njegov sin Janis Uroš, koji je tada bio učenik na Svetoj Gori, na povratku u Tesaliju da preuzme presto, popeo se na Meteore gde je sreo Atanasija. Pun utisaka, odrekao se prestola i birajući težak put poniznog sveštenika, postao brat Iosaf.Veličanstvenost pejzaža i sigurnost od napadača i pljačkaša koje su kaluđeri uživali živeći na jedva pristupačnim vrhovima ovih strmoglavih stena vodilo je godinama ka stvaranju velike, prisne zajednice sastavljene od više manastira potpomognutih mnogim poklonima i privilegijama od pobožnih vladara i aristokrata. Posledica toga jesu mnogi sveštenici, ne svi znani po imenu, koji su postali osnivači manastira ubrajajući Svetu Trojicu, Sveti Stefan, Sretenje, Rusanu, Sveti Đorđe Mandilski, Sveti Nikola Anapavsis, Sveti Grigorije...Danas samo šest manastira još uvek funkcioniše: Preobraženje, Varlam, Sveti Nikola, Anapavsis, Rusana, Sveta Trojica i Sveti Stefan.


Komentari

 1. extra

  Autor Marko — 20 Okt 2010, 21:56

 2. nesto sto nameravam da obidjem uz boziju pomoc.

  Autor ana cubranovic — 25 Dec 2009, 19:55

 3. Da, bio sam na tom svetom mestu i predlog je za sve posetioce ovog sajta da treba da se licno ode i oseti duhovnost svakog manastira ponaosob.

  Autor Pop — 19 Nov 2009, 12:35

 4. OVO JE PRELEPO A JOS LEPSE JE UZIVO KADA SE VIDI

  Autor ana — 29 Apr 2009, 10:02

 5. neverovatno!!!!!

  Autor alisamaja — 19 Jan 2009, 01:47

 6. zanimljivo

  Autor alisamaja — 18 Jan 2009, 12:54

 7. Prelepo i nestvarno deluje,treba ga videti uzivo

  Autor latinoplesovi — 16 Jan 2009, 22:49

 8. stvarno dobar sajt i bas mi se svidja sto je bas odabrana ova tema.nestvarna ljepota koju bi svak trebao da posjeti.klikni na mene

  Autor snezan — 13 Jan 2009, 11:27

 9. nestvarna lepota i sklad prirode i onog što je čovek napravio. svakako medju prvim destinacijama koje ću uvrstiti u svoj putni plan.
  Prijatno!

  Autor domacica — 12 Jan 2009, 17:07

 10. Neshvatljivo je kako su stene nastale, ali još više kako su manastiri podignuti. Nisam ih videla uživo, a baš bih volela.

  Autor sanjarenja56 — 12 Jan 2009, 16:50

 11. Predivno, nestvarno i svakako treba obići ove manastire ako se ikad ukaže prilika.

  Autor vladica — 12 Jan 2009, 15:53


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me