ludo i brzo

19 Dec, 2008

Olimpijski stadion u Pekingu

— Autor oliva @ 10:12
Kapacitetom od 80.000 sedišta, Guangdong Olympic Stadium je centralno zdanje kompleksa površine 930.000 kvadratnih metara, koji uključuje hotel i okružujuće atletske sadržaje.


Pored atletskih disciplina, Guangdong Stadion će ugostiti fudbalska takmičenja, koncerte i izložbe. Stadion ima moderne osobine za ostvarivanje zarade kao što su 10.000 m2. prodavnica, atletski klub, mesta za izdavanje hrane i pića, hotel od 100 soba, itd.Posebnu pažnju privlači njegovi vizuelni elementi. I u skladu sa kineskom arhitektonskom tradicijom, mesto sadrži mnogobrojne simbole potekle iz lokalne kulture. Zajedno, oni čine Guangdong Olimpijski Stadion ne samo komercijalnim mestom okupljanja, nego i današnjom ikonom arhitekture.
Zelenilo Guangzou-a (nekada
Canton) i njegova umirujuća klima dali su mu nadimak "Cvetni Grad". Razvijajući cvetnu temu, arhitekte su uvukli stubove unutra kako bi stadionu dali oblik sedeće kugle, pojavu koja raste spolja, od tla do izvajane gornje ivice - ličeći na latice cveta.Mnogi detalji su ručno konstruisani, kao rezbarija na podnim elementima. "Na primer,", kaže Sabatini, "uradili smo neke zgodne stvari sa betonskim gredama i lukovima koje su ovde manje skupe nego što bi bile recimo u Sjedinjenim Državama. Ceo krov je sa ručno lemljenim spojevima, dok bi u SAD bio sa bušenim..."Korišćenje drveta kao materijala na arhitektonskim konkursima za sportske objekte je pozdravljeno. "Imate više mogućnosti u takmičenju sa klasičnim dizajnerskim elementima i stvaranju dinamičke slike," kaže on. "To nas je vodilo da istražujemo nove ideje za forme koje su tako dugo bile tradicionalne, kao na primer kako bi trebao da izgleda pokrivač jednog stadiona."

Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me